Maandelijks wordt er een nieuwsbrief verstuurd.

In de nieuwsbrief staan alle activiteiten van de komende tijd. U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief via de aanmeldknop.

Als u zelf nieuws of interessante activiteiten heeft, kunt u dat ook aan ons doorgeven. 


Activiteiten september 2023:

-zat. 9 en zo. 10 september, open monumentendag. Bezoek het poortgebouw van de Hoogstraat, ga mee op onderzoek met gids Jos Rams naar de mysterieuze bunkertjes in het bos, bezoek de Tombe van Nellesteijn, de Michaëlkerk of landgoed Zuylenstein. Kijk op de website voor de specifieke bezoek- en openingstijden.

-zo. 24 september, 13.00 - 15.00 u. excursie militaire geschiedenis Leersumse veld met gids Jos Rams. Aanmelden bij Staatsbosbeheer.

-di. 26 september, 19.00 u. informatieavond nieuwe inwoners met info-kraam van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn. Gratis toegang. Locatie: Cultuurhuis, Kerkplein Doorn.

-do. 28 september, van 19.00 - 20.00 u. is er weer een historisch-/archeologisch koffie-uur in De Binder. Gratis toegang en aanmelden niet nodig. Koffie/thee en koek worden geschonken door Plus Leersum.

Activiteiten oktober 2023:

-woe. 4 oktober, 20.00 - 22.00 u. lezing door Renger de Bruin over de adel en ridderschap in Utrecht. Locatie: De Binder. Toegang gratis.

-zo. 15 oktober, 13.00 - 15.00 u. excursie militaire geschiedenis Leersumse veld met gids Jos Rams. Aanmelden bij Staatsbosbeheer.

-woe. 25 oktober, van 20.00 - 22.30 u. pubquiz Leersum. Locatie: De Binder. Deelname is gratis, wel aanmelden

-do. 26 oktober, van 19.00 - 20.00 u. is er weer een historisch-/archeologisch koffie-uur in De Binder. Gratis toegang en aanmelden niet nodig. Koffie/thee en koek worden geschonken door Plus Leersum.

Activiteiten november 2023:

-do. 30 november, van 19.00 - 20.00 u. is er weer een historisch-/archeologisch koffie-uur in De Binder. Gratis toegang en aanmelden niet nodig. Koffie/thee en koek worden geschonken door Plus Leersum. We hebben dan weer onze speciale gast en vuursteendeskundige Pieter Dijkstra. Neem dus uw (stenen) vondsten mee om door hem te laten beoordelen.


Ons bereikte het zeer droevige bericht dat op 8 april 2023 onze vaste vrijwilliger Frans Kromhout onverwacht is overleden. Frans was zeer actief en deed m.n. de research voor de Tijdlijn van Leersum. Ook heeft hij met Jos de restauratie gedaan van de hekwerken rond de Wilhelmina boom en Juliana-Bernhardboom, de dorpspomp op het Kerkplein en hij heeft het bord van de Uilentoren nagemaakt. Hij was zeer betrokken bij de geschiedenis van Leersum en hij had nog mooie ideeën om uit te voeren. Zo wilde hij een boekje maken over de geschiedenis en herkomst van Leersumse straatnamen. En was hij met Albert Wessels al bezig met een boek over begraven en cremeren. Ze waren al halverwege dat boek. 

We gaan hem enorm missen en wensen zijn echtgenote Richa, verdere familie en vrienden veel sterkte.


Op dinsdag 18 januari 2022 werd door de Stichting Bomen voor Leersum  gestart met het herplanten van bomen, die na de valwind van 18 juni zijn omgewaaid of nadien moesten worden gekapt. Zo ook de Wilhelminaboom bij het voormalige gemeentehuis (nu Het Gouden Hart, Rijksstraatweg 46). Bij die gelegenheid was wethouder Boonzaaijer aanwezig, het bestuur van de stichting, de manager van het Gouden Hart, een vertegenwoordiger van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, boomkwekerij Charvàt en..... koningin Wilhelmina en de Rijksveldwachter (foto van Edith Hazelzet). Klik HIER voor een filmpje over het plaatsen van een tijdscapsule onder de nieuwe boom. En HIER biedt Wilhelmina haar excuses aan, omdat zij op 26 juni 1945 van plan was naar Leersum te komen (Leersumers waren uitgelopen om haar te begroeten) maar er door tijdsruk werd besloten vanaf het Amerongse veer naar Arnhem te rijden en Leersum (letterlijk) links te laten liggen. 

En ook de trouwe onderdaan van koningin Wilhelmina, rijksveldwachter Rams hielp mee met het planten. Klik HIER om de rijksveldwachter aan het werk te zien.


Op vrijdag 20 januari 2022 hebben we het Kern-met-Pit-predicaat 2021 ontvangen. Het project 2021 was de historische fietsroute. Dit project hebben we succesvol afgerond en daarom hebben we het predicaat ontvangen. Klik hier voor een filmpje met de uitreiking.

De Tijdlijn van Leersum heeft voor 2022 een nieuw project ingediend bij Kern met Pit. Samen met vaste Tijdlijn-bezoeker en initiatiefnemer Marion willen we een archeologische wandeltocht door het Zuylensteinse bos ontwikkelen. Klik hier voor het projectplan. Ook dit project is behaald en in januari 2023 hebben we het predicaat in ontvangst mogen nemen. Maak jouw eigen website met JouwWeb