Leersum is gebouwd in een historische en archeologisch rijk gebied. Er is veel (pre)historie te zien in en om het dorp. De Tijdlijn van Leersum heeft een aantal routes gemaakt die lopend of per fiets afgelegd kunnen worden. Klik op de knoppen om naar de betreffende websites te gaan om meer te lezen hoe u de routes kunt lopen/fietsen.


Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurd in het rustige dorp Leersum. Een wandel- en fietstocht leidt u langs de plekken in het dorp, die een rol hebben gespeeld in de periode 1939-1945. De historische wandeltocht is 5 km en geschikt voor rolstoelen (er is wel wat hoogteverschil en sommige paden zijn half-verhard). De historische fietstocht (21 km) voert u ook door het buiten(bos)gebied van Leersum. 


De heuvels van de Utrechtse Heuvelrug zijn ontstaan in de prehistorie. Er was ook al vroeg bewoning in het gebied. Nu nog zijn de sporen daarvan in het landschap te zien. Met deze archeologische wandeling kijkt u met andere ogen naar de glooiingen en heuvels. U komt dan langs prehistorische smelwaterdalen, stuwwallen, raatakkers en grafheuvels in het bosgebied. Waarschijnlijk was u er zo langs gelopen. Aan de hand van deze wandeling gaat u deze prehistorische overblijfselen zien en herkennen. 


Vanaf 18 juni 2023 is ook een fiets- en wandelroute over de valwind van 18 juni 2021 beschikbaar gekomen. Bij deze routes wordt het verhaal verteld over de valwind en de nasleep ervan. De valwind-wandelroute is 6,5 km lang en de valwind-fietsroute 16 km. U krijgt dan foto's te zien van vóór en na de valwind en ook filmpjes die gemaakt zijn tijdens de valwind. De routes zijn toegankelijk voor rolstoel/scootmobiel. Er zijn wel hoogteverschillen in de route ! Op enkele plekken in deze routes is er geen apart voetpad of fietspad. Let dus op uw eigen en andermans veiligheid.